Merklap 1813, Warns of Hindeloopen?


Geplaatst op: 27-03-2013 door: Gieneke Arnolli

Deze Friese merklap anno 1813 bevindt zich in een privécollectie. De lap is afkomstig van de ongetrouwde zusters Heye en Saakje Muizelaar die een handwerkzaak dreven in Rotterdam. Met hun ouders waren ze daarheen verhuisd vanuit Warns, de zuidwesthoek van Friesland.
Komt deze lap uit Warns? Of toch uit Hindeloopen zoals de vergelijkbare lappen in het Fries Museum?


De mooi versierde fijne letters, de vele rozetvormige motiefjes en de hele fijne vogeltjes en miniatuurmensjes: de hond bij de omgevallen kookpot en het knijpbrilletje zijn bekend van dit type merklap, dat volgens mij uit Hindeloopen stamt. Het grondje langs de zoom, met de vele vliegjes erboven is ook typerend. Opmerkelijk op dit grondje zijn de man met het paard rechts, in een soort rek. Ik denk dat het een smid is die het paard moet beslaan.
Heeft dit motief een speciale betekenis voor de maakster?


De ouders van Heye en Saakje waren Klaas Simkes Muizelaar (* 11 april 1866 in Warns) en Gatske Jans Zeldenrust (* 24 januari 1861) . Bij mijn onderzoek op de genealogische site van Tresoar wordt mijn aandacht meteen getrokken door de ouders van Gatske: Jan Roelofs Zeldenrust trouwde met Heye Jans Smid uit Hindeloopen. Een Hindelooper smid in de familie? De initialen HI bij anno 1813: zouden die van Heye Jans kunnen zijn?
Heye Jans Smid is echter geboren op 13 februari 1831. Haar vader Jan Dirks Smid (ID?) was smidsknecht, vermoedelijk bij zijn vader Dirk Anskes Smid. Heye’s grootmoeder heette ook Heye Jans en was in 1791 met Dirk Anskes, die meester smid was, getrouwd. Aangezien merklappen borduren het werk was van jonge meisjes, kan ook zij niet de maakster zijn geweest. Wie dan wel?

Oproep: wie zoekt dit uit?

De merklap is gedateerd 1831. Kan een verschrijving zijn van 1831
Initialen: groot bij jaartal: HI; verder ID, DA, ID
Relatief groot, onderaan bij grondje: 2x AR, bij molen en bij smederij
Klein: van links naar rechts: VI of WI, SI, TA, DV of DW, AI / TA --- TT / KA/ IR; TA

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle