de merklap van Johanna Rosier


Geplaatst op: 21-02-2012

Johanna Rosier was een welgestelde vrouw uit dehogere burgerij. Zodoende is er over haar leven meer informatie bewaard gebleven dan over haar minder welgestelde sexe-genotes uit de 19de eeuw.
Johanna werd als vierde kind geboren in het gezin van Johannes Rosier, onvanger der rijksbelastingen te Anjum en Antje Alles Klaver. Toen ze vier jaar oud was, overleed haar moeder. Haar vader hertrouwde een paar jaar later met Trijntje van Assen. Dit huwelijk bleef kinderloos.
Johanna heeft op haar merklap geen initialen van haar familieleden geborduurd. Opvallend is linksboven het getal 12 en de gekroonde initialen A.F. Zou een van haar dochters die er misschien later bijgeborduurd hebben? Johanna’s oudste dochter was Aurelia Feensta, geboren in 1846. Haar derde kind was Anna Catharina Feenstra, geboren in 1848.


Johanna trouwde met de Sneker goud- en zilversmid Jacob Feenstra. Het Fries Scheepvaartmuseum heeft een aantal voorwerpen die uit de familie Feenstra-Rosier afkomstig zijn. Er is een foto van Johanna, al op leeftijd. De foto is afkomstig uit een album met foto's van de voogden en regenten (en hun vrouwen) van het Old Burger Weeshuis te Sneek.

Het mooiste stuk is Johanna’s poësie-album, of zoals het in toen nog heette: album amicorum. Johanna is in 1841 met het album begonnen. Ze was toen 20 jaar. Vader en moeder waren de eersten die een bijdrage schreven. De laatste bijdragen dateren van 1865. Er zitten mooie handwerkjes, borduursels en tekeningen in het album. Deze blijken van vriendschap werden met veel aandacht en liefde samengesteld.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle