Schoonschrijven en een fraai geborduurde merklap


Geplaatst op: 05-09-2011 door: Gieneke Arnolli

Afgelopen woensdag hadden we in het Fries Museum een bijeenkomst met een groep vrouwen, die we graag zien als toekomstige gebruikers van de website. Aan de ene kant omdat ze vanuit het handwerken belangstelling hebben voor merklappen, aan de andere kant uit genealogische belangstelling. Het was fijn van hen zoveel reacties te krijgen op onze eerste opzet. Die zetten we nu in om alles zo goed mogelijk aan te passen. Per slot van rekening moet de website – waar deze blogs een onderdeel van worden – op 15 oktober a.s. officieel de lucht in!
eerste blik op de website Friese merklappen

Van een van de aanwezigen ontving ik belangrijke informatie over de herkomst van de spreuken op de Biedermeier merklap, waar ik onlangs over schreef. Op internet vond zij een link, waarin dezelfde spreuken aan de orde komen: in een schrijfschriftje uit 1835 van een jongen van een jaar of twaalf op Vlieland!
Het artikeltje erover is al in 1951 geschreven. Onder de titel: ’s Weerelds Loop, staan precies dezelfde spreuken, maar in een totaal andere volgorde. Het geheel wordt in het schriftje afgesloten met de tekst: Geduld overwint alles. Grijpt de tucht aan en bewaartse want zij is uw leven…
Het is een verzuchting van alle tijden.

Op dit moment heb ik nog niet de gelegenheid gehad om de schrijfschriftjes met voorbeelden in het Fries Museum te bekijken. Misschien vind ik daar wel dezelfde tekst in terug. Het is eigenlijk ook wel logisch dat dergelijke voorbeelden niet alleen gebruikt zijn om ‘schoon’ te schrijven, maar ook om fraai te borduren.

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle