Biedermeier merklap met spreuken


Geplaatst op: 18-08-2011 door: Gieneke Arnolli

Geen rustende jager, maar wel een met wol geborduurde merklap met Biedermeier motieven. Het gaat nu om de spreuken op deze lap die 60 x 55 cm groot is. Degene die me vorige week dit fotootje stuurde is de achter-achterkleinzoon van de maakster. Hij vroeg zich af of de lap misschien geborduurd was ter gelegenheid van haar 20-jarig huwelijk?De lap is gemaakt door Anna Elisabeth van der Veen. Zij trouwde op 20-jarige leeftijd in 1843 met Karst Jacobs Zwarteveen. Anna Elisabeth is geboren in Wolvega en was bij haar trouwen naaister van beroep. Karst was molenaar op de molen die nu nog in de Lindevallei nabij Wolvega staat. Bovendien was hij visser en ganzenflapper. Op de merklap staan de initialen van beide huwelijkspartners en het jaartal 1863. Verder borduurde Anna:

De liefde ligt krank
Het krediet vermindert

De goedaardigheid zit gevangen
De vroomheid heeft zich verstoken

Het geweten hangt aan de wand
De waarheid ligt reeds lang begraven

De gerechtigheid kan de weg niet vinden
Het geloof is aanmerkelijk veranderd

De deugd loopt bedelende
De helper niet thuis

De oprechtheid slaapt
De redelijkheid is uit de wereld gereisd

Deze spreuken hebben niet veel te maken met het vieren van een 20-jarig huwelijk, tenzij het een slecht huwelijk was! Bovendien heb ik die spreuken eerder gezien, op een andere merklap. Het is meer een klaagzang op de toestand in de wereld van dat moment.

Er is weinig bekend van Anna’s huwelijk. Wel is bekend dat zij droevig aan haar einde is gekomen. In de familie worden de geschreven herinneringen van een oom bewaard. Daarin staat: Door een tragisch ongeval is overgrootmoeder Anna om het leven gekomen. Het was winter toen zij met haar man op weg ging naar hun dochter die in Wolvega woonde. Een kennis bood hen een lift aan met zijn paard-en-wagen. Er werd op de Linde geschaatst. Door een geluid van een schaatser schrok het paard en sloeg op hol. Anna viel van de wagen en heeft daarbij haar nek gebroken. Het was 5 februari 1882 en Anna was 59 jaar oud.

Wie kent deze spreuken, wat is hiervan de oorsprong?

Reacties

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst
Impres Internet Groep B.V. te Zwolle